Vaarroute

Beschikbaarheid ligplaats
Kijk eerst even of er nog een ligplaats beschikbaar is voor u, klik op Waddenhavens.

Betonning Reegeul
De betonning in de Reegeul is door RWS aan het begin van het seizoen aangepast aan de actuele situatie.

Vanuit Lauwersoog
Dit is een tocht die niet voor iedereen is weggelegd. Het is niet raadzaam de reis te ondernemen met een schip met meer diepgang dan 1.40 meter.  U zult ook de getijgegevens nauwkeurig in acht moeten nemen.

Vertrek uit de haven van Lauwersoog 2 uur voor hoogwater Lauwersoog.
Vaartijd naar Schiermonnikoog is ongeveer  1 uur. U zult even tegen de stroom in moeten in varen en dus is de vaartijd afhankelijk van windsterkte en/of motorvermogen.
De afstand Lauwersoog – Schiermonnikoog is ongeveer 5 mijl.

Nadat u de havenhoofden van Lauwersoog bent gepasseerd vaart u in NW richting naar de Z 18 of de Z 16. Bij de Z 14-BZ 15 moet u een keuze maken;

– Diep stekende schepen varen via het Zoutkamperlaag richting de Z 8-GL 1. Via de Glinder dient u de groene betonning aan stuurboord te houden en vaart u naar de scheidingston GL 4-GvS 5.
Groote Siege – Hierna gaat u in oostelijke richting in de Groote Siege tot de Reegeul, de Reegeul boei 2 ligt in de positie N53.27,5 O00.610,7 (info 2016). Hierna volgt u de betonning en prikken van deze ondiepe en zeer smalle geul tot de kop van de haven. De diepte van de Reegeul is in 2022 door RWS gemeten op 50 cm BIJ NAP. Dit betekent dat de geul bij laag water geheel droog valt.
TIP: de open prikken ( dus rode) staan op de rand van de geul als u de prikken twee meter vrij vaart dan vaart u in het midden van de geul.

– Niet diep stekende schepen kunnen via de Geul van Brakzand. Het is zaak om het laatste stuk van de Brakzand route 2 uur voor tot 1 uur na hoogwater te passeren. U vaart langs de groene betonning, die u aan bakboord houdt, tot aan de scheidingston GZ 1-BZ 2.
Groote Siege – Hierna gaat u in oostelijke richting in de Groote Siege tot de Reegeul, de Reegeul boei 2 ligt in de positie N53.27,5 O00.610,7 (info 2016). Hierna volgt u de betonning en prikken van deze ondiepe en zeer smalle geul tot de kop van de haven. De diepte van de Reegeul is in 2022 door RWS gemeten op 50 cm BIJ NAP. Dit betekent dat de geul bij laag water geheel droog valt.
TIP: de open prikken ( dus rode) staan op de rand van de geul als u de prikken twee meter vrij vaart dan vaart u in het midden van de geul.

Voor u aan de tocht begint is het raadzaam om contact op te nemen met onze havenmeester (+31 6 300 10 883 of kanaal 31). Er is een havenmeester aanwezig van 3 uur voor tot 2 uur na hoogwater. Na 19:00 uur is er geen havenmeester beschikbaar en moet u zelf een plaats zoeken in de haven. U dient zich dan in elk geval de volgende dag te melden bij de havenmeester voor een definitieve plaats in de haven. Kijk in elk geval voor u vertrekt of er nog een ligplaats beschikbaar is op Waddenhavens.

– De haveningang is door natuurlijke omstandigheden behoorlijk versmald. Elkaar passeren in de haveningang is erg krap. Uitgaande scheppen hebben voorrang.
De betonning in de Reegeul is door Rijkswaterstaat op orde gemaakt. Er is bij de ingang van de haven een groene ton bijgekomen. Men dient tussen de rode R28 en de groene ton door te varen en dan pas in te sturen richting de rode kant van de haven. Zo komt men veilig de haven binnen.

– De haven heeft, bij aanvang van het seizoen, een diepgang van 1 meter bij laag water. U zult bij meer diepgang deels in het zachte slik liggen. Aan de Oostzijde van de Oude Veerdam kunnen schepen droogvallen.

Vanaf Ameland
Vanaf Ameland heeft u twee keuzes, over de  Waddenzee of over de  Noordzee.
-Voor de Waddenzee route volgt u de route door de reegeul langs de veerbootsteiger dan het Veerbootgat en vervolgens  over het wantij via het Zuiderspruit. U komt dan uit in de Zoutkamperlaag. U gaat in noordelijke richting en dan stuurboord naar de Groote Siege. Vanaf de Groote Siege, zie de beschrijving boven voor diep stekende of niet diep stekende schepen.
-Voor  de Noordzee route volgt u de route door de reegeul  langs de  veerbootsteiger  richting Westgat Ameland. Vanaf de laatste boei WA1 coördinaten 53.28.08 Noord 5.29.51 Oost vaart u bovenlangs het Bornrif en de vlakte van Ameland richting Westgat Schiermonnikoog. De verkenner Westgat ligt op 53.32.95 Noord  6.01.84 Oost, bij het Gat van Schiermonnikoog oostwaarts.

Zie verder de beschrijving boven voor diep stekende of niet diep stekende schepen.

Naar de Eems
Naar de Eems heeft u ook twee keuzes, binnendoor over de Waddenzee of buitenom over de Noordzee.
-Voor de  Waddenzee route  vaart u naar Lauwersoog dan richting Noordpolderzijl, het Raawad naar de Eems.
-Voor de Noordzee route vaart u het Gat van Schiermonnikoog uit, dan het Westgat in tot verkenner 53.32.95 Noord 6.01.84 Oost, dan gaat u oostwaarts richting Hubertsgat H1 53.34.95 Noord 6.18.53 Oost.

Algemeen
Meer wadden vaarinformatie vindt u op de site van de Waddenhavens
Hoe u, zonder de natuur te verstoren,  meer van het Wad kunt genieten staat op Vaarwijzer Waddenzee,

Voor informatie over actuele waterhoogte en andere informatie of meldingen betreffende het vaargebied kunt u 24/7 de kustwacht Schiermonnikoog bereiken op kanaal 5.
Het is  sowieso raadzaam uw marifoon in dit gedeelte van de Waddenzee op kanaal 5  te zetten i.v.m. waarschuwingen, vaarinformatie, weerinformatie, enz. en de kustwacht kan u dan oproepen bij calamiteiten.

Binnengekomen in de haven wordt u verwelkomd door de havenmeesters, hij/zij wijst u een ligplaats aan.
Een aanwijzing van de havenmeester is niet vrijwillig, de havenmeester bepaalt.

Het Havenreglement Waddenhaven Schiermonnikoog is van toepassing.

Vaar publicaties

Kijk eens op de Vaarwijzer Waddenzee, de erecode voor veilig en verantwoord varen op de Waddenzee.